اگه 3 کیلومتر از شمال تخت جمشید فاصله بگیرید، در 50 کیلومتری شیراز، به یکی از ارزندهترین نقش برجستههای دوران ساسانیان به نام نقش رجب میرسید. در فضای کوچیکی که در کوه قرار داره، نقش برجستههایی از اردشیر بابکان و شاپور اول وجود داره. به کل این محل نقش رجب میگن. بعد از هخامنشیان، شاههای اشکانی روی کار میان که به نظر میاد علاقه زیادی به سنگ نگاری نداشتن. اما بعد از اشکانیان که ساسانیان میان، دوباره این هنر رو رونق و دستور میدن تا جاهای مختلف قلمرو حکومتشون رو با این سنگ نوشتهها حکاکی کنن.
ساسانیان اتفاقهای مهم دوران حکومت مثل تاجگذاری یا (دیهیم بخشی) و پیروزی در جنگ رو روی کوهها به تصویر میکشیدن. در کل سه مجلس روی این کوه نقش بسته. مجلس اول یا همون شاپور و همراهان که شمال محوطه نقش رجب قرار داره، شاپور اول رو سوار بر اسب بزرگی نشون میده که پشت سر جناب شاهنشاه 9 نفر از بزرگان کشور ایستادهاند. به نظر میاد که این جمع برای گرفتن تاج شاهنشاهی، یا حضور در مجلس شادی، یا برای امر مهمی افتخار حضور دارن. روی سینه اسب شاهنشاه چهار سطر به خط پهلوی ساسانی حجاری شده و نزدیک آن شش سطر ترجمه یونانی اون متن هست. روی سنگ نوشته این متن نوشته شده: «اهورامزذاپرست، خداوندگار شاپور، شاهنشاه ایران و انیران، فرستاده از طرف خدا، پسر اهورامزداپرست خداوندگار اردشیر شاهنشاه ایران و انیران، فرستاده از سوی خدا، پسر خداوند پاپک شاه».
سنگ نگاره دوم که وسط مجموعه هست، تاج گذاری اردشیر بابکان (بنیانگذار سلسله) رو نشون میده. هشت نفر مرد و زن و کودک در این تصویر حضور دارن. تاج یا حلقه پادشاهی از طرف روحانی عالیمقام «موبدان موبد» و یا مظهر اهورامزدا به شاهنشاه داده میشه. پشت پادشاه دو نفر ایستادهاند. دو کودک هم که جلوی شاه هستن یکیشون ولیعهده. پشت سر روحانی هم دو خانوم دیده میشن که به نظر یکی از اونها همسر اردشیر هست. بیرون از این مجلس، بطرف چپ، تصویر حجاری شده انسانی رو میبینید که دست راست رو به حالت احترام برداشته و سنگ نوشتهای رو نشان میده.
این نوشته سی سطر و به خط پهلوی ساسانی است که در حدود بیست سطر اون کاملاً سالم و بقیه از بین رفته. سنگ نوشته مربوط به کرتیر موبد موبدان، بزرگترین روحانی آن عصر و نقش هم بظاهر خود اونه. کرتیر در این کتیبه خدمات دینی خودش رو به کشور شاهنشاهی اعلام کرده. اما مجلس آخر که تاج گذاری شاپور اول هست، این نقش مشابه همون نقشیه که در نقش رستم و تنگاب فیروزآباد موجوده. اهورامزدا و شاپور رو به روی هم روی اسبهاشون قرار دارن. اهورامزدا که برسم (گیاه مقدس) در یکی از دستهاش هست و حلقه پادشاهی در یک دست دیگه، در حال دادن این حلقه به شاپور هست. خوبی نقش برجسته رجب اینه که به خوبی میتونید مدل مو و لباسهای ساسانیان رو ببینید. آثار نقش رجب در تاریخ 24 شهریور 1310 به شماره 22 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کاربری
تاریخی
تفریحی
طبیعی
محدوده قرار گیری
حومه شهر
موقعیت ترافیکی
محیط
کوهستان
معماری
بنای تاریخی
آب و هوا
معتدل
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
نقد
استان
شهر
i
نظر شما
پستها را دقیقتر ببینید
تعداد
0
پست،
0
نظر و
0
کاربر مختلف
با استفاده از گزینههای زیر نتایج را محدودتر کرده و راحتتر مطلب مورد نظر خود را پیدا کنید
نمایش فیلترها
نمایش پستهای دارای عکس
حذف فیلتر
تنها دارای عکستنها دارای فیلمتنها دارای متن بلندتنها دارای فیلم یا عکس
به نظر شما دسترسی به این مکان تا چه حد راحت بود؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان برای شما جذابیت داشت؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان را به دیگران پیشنهاد می دهید؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
جست و جو کنید
حذف فیلتر
پرسش و پاسخ
سؤلات خود را بپرسید تا با کمک دوستانتان آگاهانهتر سفر کنید. همچنین میتوانید با
پاسخ یه سؤالات دوستانتان علاوه بر دریافت امتیاز، اطلاعات خود را به اشتراک
بگذارید.
امتیاز کاربران