موزه پارس در عمارت کلاه فرنگی شیراز و در باغ نظر قرار داره و سال 1315 تاسیس شده. موزه پارس بین بازار وکیل و ارگ کریمخانی قرار داره که آرامگاه کریم خان (مربوط به دوره زند) هم همینجاست. کریمخان زند، در باغ نظر عمارتهای زیادی ساخت اما از تموم اونها فقط عمارت هشت ضلعیای که همون ساختمون کلاه فرنگی هست و اون موقعها جایی برای پذیرایی از مهمونها، سفیرهای خارجی و انجام مراسم رسمی و عیدهای مختلف بوده، سالم باقی مونده.
باغ نظر باغی با درختهای قشنگ سرو و نارنج هست که به عمارت کلاه فرنگی زیبایی خاصی داده و باعث شده که معماری ایرانی عمارت کلاه فرنگی به چشم بیاد. نمای بیرونی عمارت کلاه فرنگی، هشت ضلعیه و نقاشی روی کاشیهاش هم گل و مرغ و بالای عمارت، اسپرها (قسمت قائم و بدون پنجره که بین سر ستون و لبه بام قرار گرفته) و لچکیهای (مثلث) کاشیکاری شده، باعث شدن که بنا زیباتر بشه. این نقشها، به صورت قرینه چهار ضلع، منظره شکارگاه و روایت به تخت نشستن حضرت سلیمان رو نشون میدن. گچ بریهای دوره زندیه شامل مقرنس و قطاربندیهای خیلی ساده میشن که با لایه چینی و کلاه کاری تزئین شدن. یکی از ویژگیهای تزئینهای داخلی بنا، استفاده از گل و مرغ شیرازی هست که در نگارگری دوره زند دیده میشه.
بعد از فوت کریمخان، ایشون رو در همین عمارت به خاک سپردن اما آقا محمدخان، سال 1206، قبر ایشون رو نبش کرد و استخوونهاش رو به باغ گلستان منتقل کرد. اما در دوره پهلوی، استخوونها دوباره به جای سابقشون برگردونده شدن. روی سنگ قبر کریمخان که از مرمرسفیده این شعر حک شده: ای دل ریش مرا با لب تو حق نمک حق نگهدار که من میرم الله معک توئی آن گوهر پاکیزه که در عالم قدس ذکر خیر تو بود حامل تسبیح ملک موزه پارس، به همت خدا بیامرزها علی اصغر حکمت شیرازی، علی سامی و فریدون توللی و به عنوان اولین موزه شهرستانهای کشور، فعالیت خودش رو شروع کرد.
آثاری که در این موزه وجود داره به سه دوره پیش از تاریخ، دوره تاریخی و دوره اسلامی تقسیم میشن. در موزه پارس که به عنوان قدیمیترین موزه استان فارس شناخته میشه، آثار ارزشمند زیادی از اشیای فلزی و سفالی گرفته تا انواع سکه و مهر که قدمتشون از هزاره چهارم پیش از میلاد شروع میشه و به همین دوره معاصر خودمون میرسه، نگهداری میشه. در موزه پارس اشیا متعلق به کریم خان زند مثل شمشیر و قلیان مینا کارى فلزى، ظروف مربوط به دورههاى پیش از اسلام، سلجوقیان و صفویه، تابلوی تصاویر کریم خان زند، اشیا لاکی، کتابهای خطی، سکههای زندیه، قلمدانهای دوره زندیه، قابهای آینه و تابلوهای نفیس از نقاشهای معروف قرن دهم و یازدهم و چندتا از نقاشیهای لطفعلی صورتگر دیده میشه.
اگه موقع دیدن اشیا چشمتون به شمشیر کریمخان افتاد، شعری که روی اون نوشته شده این شعره: این تیغ که شیر فلکش نخجیر است شمشیر وکیل، آن شه کشورگیر است پیوسته کلید فتح دارد در دست آن دست که بر قبضهى این شمشیر است. تابلوی معروف کریم خان که در حال کشیدن قلیان هستن و جعفر نقاش زحمت کشیدنش رو کشیده هم در این موزه قرار داره. در این تابلو درباریان زند مثل شیخ علی خان، صادق خان، زکی خان و لطفعلی خان زند هم حاضر هستن.
در ضلع غربی محوطه باغ، یک سنگ استوانهای شکل که به «لوح تاریخ» معروفه نگهداری میشه. روی این سنگ سه کتیبه با خطهای ثلث نسخ پهلوی و خط نستعلیق که مربوط به سه دوره تاریخی سلجوقی، صفوی و قاجاریه میشه، حک شده. مجموعهای ۳۰ جلدی از قرآن به خط یحیی الجمالی الصوفی که در قرن ۸ ه.ق و زمان شاه ابواسحاق اینجو و به دستور مادرش نوشته شده، در موزه پارس وجود داره. این قرآن برای مسجد جامع عتیق بوده و در تمام صفحاتش اسم این مسجد نوشته شده.
تعدادی قباله ازدواج که مربوط به قرنهای یازدهم و دوازدهم میشه هم در این موزه وجود داره که بینشون قباله ازدواج میرزا حسن مستوفی الممالک که یکی از رئیس الوزارهای مشهور تاریخ معاصر بوده هم وجود داره. یک قرآن در این موزه وجود داره که از قدیم تا حالا بهش «قرآن هفده من» میگفتن. مردم اون موقع اعتقاد داشتن که هر برگ این قرآن ۱۷ من و وزن کلی این قرآن هم ۱۷ منه و این رو معجزه میدونستن. این قرآن، اوایل سده نهم ه.ق و به دست سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری و با خط محقق نوشته شده و اوایل بالای سردر دروازه قرآن شیراز نگهداری میشد و سال ۱۳۱۶ ه.ش به موزه پارس منتقل شد. در حاشیه برگهای قرآن هفده من، مهر و یادگارهایی از دورههای مختلف وجود داره که جالب و دیدنیه. زمان نادرشاه افشار، کاروانها، قرآنهای هفده من رو حمل میکردن تا در سفر یا جنگ در امان باشن. علت دیگه وجود داشتن این قرآنها هم این بوده که تاشی خاتون مادر ابواسحاق اینجوی، دستور داده بود تعداد زیادی از هنرمندها و خطاطها دور هم جمع بشن و قرآنهایی رو کتابت کنن تا بعد از مرمت حرم شاهچراغ، به اونجا اهدا بشه.
تعدادی از این قرآنها هم به خدای خانه مسجد جامع عتیق شیراز اهدا شده که قرآن هفده من معروف، برای همین اینجاست. تعدادی قرآنهاى نفیس خطی دیگه هم در این موزه نگهداری میشه که به حضرت على (ع)، امام حسن (ع)، امام صادق (ع) و چند تن از صحابه پیامبر (ص) منسوب شده و قبلا در مسجد جامع عتیق نگهداری میشده. در این موزه یک قرآن دیگه هم نگهداری میشه که با خط عثمان، خلیفه سوم، نوشته شده . حتی چند قطره از خون ایشون موقعی که به قتل رسیدن هم روی صفحات قرآن ریخته شده. موزه پارس سال 1314 با شماره 244، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده.
کاربری
تاریخی
تفریحی
محدوده قرار گیری
داخل شهر
موقعیت ترافیکی
پر ازدحام
محیط
معماری
بنای تاریخی
آب و هوا
گرم و خشک
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
نقد
استان
شهر
i
نظر شما
پستها را دقیقتر ببینید
تعداد
0
پست،
0
نظر و
0
کاربر مختلف
با استفاده از گزینههای زیر نتایج را محدودتر کرده و راحتتر مطلب مورد نظر خود را پیدا کنید
نمایش فیلترها
نمایش پستهای دارای عکس
حذف فیلتر
تنها دارای عکستنها دارای فیلمتنها دارای متن بلندتنها دارای فیلم یا عکس
به نظر شما دسترسی به این مکان تا چه حد راحت بود؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان برای شما جذابیت داشت؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان را به دیگران پیشنهاد می دهید؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
جست و جو کنید
حذف فیلتر
پرسش و پاسخ
سؤلات خود را بپرسید تا با کمک دوستانتان آگاهانهتر سفر کنید. همچنین میتوانید با
پاسخ یه سؤالات دوستانتان علاوه بر دریافت امتیاز، اطلاعات خود را به اشتراک
بگذارید.
امتیاز کاربران