موزه رباط ویرانی اولین موزه مردمشناسی روستایی کشور و اولین موزه تخصصی مشاغل و حرفههای سنتی در خراسان رضوی به شمار میاد. در غرفه مسگری این موزه علاوه بر نحوه ساخت ظروف مسی، انواع این ظروف مثل ابریقها، سینیها، دیگها، آفتابهها، لگنها، روغندانها و غیره نمایش داده میشه. در موزه رباط ویرانی انواع دوالها، چرخها، دهنهها، رکابها، خورجینها و زینهای مختلف و لوازم که برای ساختشون استفاده میشده رو نشون میدن. در قدیم، عطاریها بنیاد طب سنتی این سرزمین رو تشکیل میدادن.
روستای ویرانی در ۱۰ کیلومتری جاده مشهد_شاندیز قرار داره. این روستا، از روستاهای حاصلخیز و قدیمیه که بعد از انقلاب اسمش به نور آباد تغییر پیدا کرده. روستای ویرانی، در قرنهای ۸ و ۹ یکی از مراکز مهم ترویج عرفان در خراسان و ولایت توس اون زمان بوده. در اسناد معتبر و قدیمی اومده که اسم روستا «ویرانیو» و «ویرانو» بوده و اخیرا به «ویرانی» تبدیل شده. رباط کاروانسرای ویرانی که به تازگی محل برپایی موزه مردم شناسی ویرانی شده، در سال ۱۳۷۷ و با شماره ثبت ۲۲۶۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده.
موزه رباط ویرانی از نوع رباطهای سرپوشیده هست و حیاط مرکزی نداره. این بنا 9 غرفه با طاقهای جناغی داره که هشت غرفه به شکل قرینه روبرو و یک غرفه هم آخر بنا قرار گرفته. پلان رباط ویرانی تقریبا مستطیل شکله و در شالوده بنا از سنگ و آجر و در دیوارهها و سقف از ملات آهک استفاده شده. از اواخر سال 1384 عملیات ساخت و تجهیز موزه شروع شده و در مهر ماه سال 1385 به پایان رسیده و بهره برداری شده. موزه رباط ویرانی در طرقبه شاندیز قرار گرفته. این موزه حرفه و مشاغل سنتی خراسان و شهرستانهای اون رو معرفی میکنه. مشاغلی، مثل عطاری و گیاهان دارویی، فیروزه تراشی و هرکاره تراشی، آهنگری، زین سازی و گاری سازی، مسگری و رویگری، چاروقدوزی و کفاشی، پوستیندوزی و حلاجی، فرشبافی و رنگرزی، جاروبافی. هر روز هم پذیرای تعداد زیادی از زائرها و گردشگرهای این خطّه سرسبزه.
خراسان رضوی به خاطر داشتن پوشش گیاهی متنوع و کوهپایههایی که پر از گیاهان دارویی بوده، یکی از غنیترین سرزمینهای کشور در طب کهن ایرانی به شمار میرفته. عطارها، در اون زمان هم نقش دوا فروش رو داشتن و هم نقش طبیب. از مهمترین گونههای دارویی و ادویه میشه به گُلگاو زبان، فلفل، دارچین، زردچوبه، اسطوخودس، ترنجبین، آویشن، سهپستان، گلزوفا، سگنگور، و سیهدانه اشاره کرد. از بین عرقیات هم میتوان از نعنا، مرزه، چهل گیاه و شاه تره نام برد. نزدیک بودن خراسان به مرزهای دو کشور پاکستان و هند دلیل مهمی برای مبادله ادویه و گیاهان دارویی بین این مناطق و تنوع این فرآوردههای گیاهی در عطاریهای خراسان هست.
کاربری
تاریخی
محدوده قرار گیری
حومه شهر
موقعیت ترافیکی
کم ازدحام
محیط
معماری
بنای تاریخی
آب و هوا
گرم و خشک
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
نقد
استان
شهر
i
نظر شما
پستها را دقیقتر ببینید
تعداد
0
پست،
0
نظر و
0
کاربر مختلف
با استفاده از گزینههای زیر نتایج را محدودتر کرده و راحتتر مطلب مورد نظر خود را پیدا کنید
نمایش فیلترها
نمایش پستهای دارای عکس
حذف فیلتر
تنها دارای عکستنها دارای فیلمتنها دارای متن بلندتنها دارای فیلم یا عکس
به نظر شما دسترسی به این مکان تا چه حد راحت بود؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان برای شما جذابیت داشت؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان را به دیگران پیشنهاد می دهید؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
جست و جو کنید
حذف فیلتر
پرسش و پاسخ
سؤلات خود را بپرسید تا با کمک دوستانتان آگاهانهتر سفر کنید. همچنین میتوانید با
پاسخ یه سؤالات دوستانتان علاوه بر دریافت امتیاز، اطلاعات خود را به اشتراک
بگذارید.
امتیاز کاربران