برج علی آباد مربوط به قرن ۸ ه. ق میشه و در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی بردسکن قرار داره و از دیدنیهای روستای کشمر هست. این بنا بالای باقی موندهها و آوارِ یک قلعه باستانی به اسم کوشک بنا شده. قدمت این منطقه هم به دوره کیانیان و اشکانیان میرسه. اهالی اعتقاد دارن که این برج یک مقبره بوده و به همین خاطر به مقبره کشمر معروف شده. این که در این بنا مقبره چه شخصیتی هست به خوبی مشخص نیست. ممکنه که برای یادبود زرتشت یا طغرل سلجوقی ساخته شده باشه و یا اصلا یادبود نبوده و مقبره یکی از این افراد بوده.
این برج ۱۸ متر ارتفاع داره، محیط خارجیش ۴۲ متر و محیط داخلی اون ۲۱ متر هست. نمای خارجی بنا پوششی مخروطی شکل داره و از آجر ساخته شده. این بنا دو پوشش داره و علاوه بر سقف مخروطی خارجی، یک سقف گنبدی به شکل عرق چین داخلش داره و این دو گنبد از قسمت میانی به هم وصل هستن. در مرکز این پوششها دو روزنه وجود داره که برای روشنایی و تخلیه هوا ایجاد شده. پوشش دوم خیلی بلندتر از پوشش اوله و پنج متر از پوشش اول بالاتره.
این بنا دوجداره هست و از جدار داخلی طاقهایی به سمت داخل بنا ساخته شده. راهروی پلکانی و مارپیچی بین دو جدار، رفتن به پوشش اول رو ممکن میکنه و حدود ۵۰ پله داره. بدنه بنا دو قسمت داره که قسمت پایین دوازده ضلعیه و پایه بنا رو تشکیل میده و قسمت بالا هم ۴۸ ترک به شکل نیم ستون داره که دوازده قاب آجری به شکل لوزی در اون ایجاد شده. روی ترکها و قابها، شکلهای هندسیای از آجر و کاشی دیده میشه که کاشیها به رنگ فیروزهای هستن و جلوه خاصی به بنا دادن. در بدنه برج روزنههایی وجود داره که برای روشنایی داخل بنا ایجاد شده. بنا از داخل سه طبقه داره و ارتفاع تیزه اصلی گنبد تا کف هم ۳۱ متره.
معماری برج علی آباد به شیوه معماری برج رادکان انجام شده و این برج به آتشکده زرتشت هم معروفه. از برج کشمر، هیچ کتیبهای باقی نمونده، اما روی درِ ورودی بنا کتیبهای وجود داره که فعلاً اثری از اون نیست. این برج به شیوه معماری اواخر قرن هفتم هجری ساخته شده و به سبک معماری دوره سلجوقیان نزدیکه.
محققها با مطالعاتی که روی این برج انجام دادن به این نتیجه رسیدن که لحظه تحویل سال شمسی رو از روی این برج و از یکی از طاقچههای اون با استفاده از نور خورشید تعیین میکردن. این برج به هر منظوری ساخته شده، کنار راه معروفی بوده که مرکز ایران رو به نیشابور متصل میکرده و مسافرهای زیادی که از این منطقه عبور میکردن، از اون دیدن کردن. برج علی آباد، سال ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۲۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده.
کاربری
تاریخی
محدوده قرار گیری
حومه شهر
موقعیت ترافیکی
کم ازدحام
محیط
روستایی
معماری
بنای تاریخی
آب و هوا
گرم و خشک
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
امتیاز کاربران
عالی0%
خوب0%
معمولی0%
ضعیف0%
خیلی بد0%
نقد
استان
شهر
i
نظر شما
پستها را دقیقتر ببینید
تعداد
0
پست،
0
نظر و
0
کاربر مختلف
با استفاده از گزینههای زیر نتایج را محدودتر کرده و راحتتر مطلب مورد نظر خود را پیدا کنید
نمایش فیلترها
نمایش پستهای دارای عکس
حذف فیلتر
تنها دارای عکستنها دارای فیلمتنها دارای متن بلندتنها دارای فیلم یا عکس
به نظر شما دسترسی به این مکان تا چه حد راحت بود؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان برای شما جذابیت داشت؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
تا چه حد این مکان را به دیگران پیشنهاد می دهید؟
حذف فیلتر
اصلاً راضی نبودم
جست و جو کنید
حذف فیلتر
پرسش و پاسخ
سؤلات خود را بپرسید تا با کمک دوستانتان آگاهانهتر سفر کنید. همچنین میتوانید با
پاسخ یه سؤالات دوستانتان علاوه بر دریافت امتیاز، اطلاعات خود را به اشتراک
بگذارید.
امتیاز کاربران