در ایران باستان جشنهای گوناگونی وجود دارد که یکی از این جشنها، جشن سده میباشد. این جشن برای زرتشتیان اهمیت خاصی دارد زیرا در آئین زرتشتی آتش مقدس بوده و برای بزرگداشت این عنصر در روز دهم بهمنماه معادل صدمین روز زمستان برگزار میشود. این جشن هر ساله در دهم بهمن ماه در کشور بین زرتشتیان رواج دارد.
آتش و نور در مذهب زرتشت بسیار مقدس می باشد. جشن سده برای بزرگداشت این عناصر با ارزش برگزار می شود. زرتشتیها در صدمین روز زمستان به افتخار آتش و برای شکست نیروی تاریکی و سرما این جشن را برگزار می کنند. برخی بر این باور هستند که نام جشن سده، از کلمه "صد" گرفته شده است. ابوریحان بیرونی در یکی از نوشته های خود روایت می کند: سده گویند یعنی صد و آن یادگار اردشیر بابکان است و در علت و سبب این جشن گفتهاند که هرگاه روزها و شبها را جداگانه بشمارند، میان آن و آخر سال عدد صد بدست میآید و برخی گویند علت این است که در این روز زادگان کیومرث پدر نخستین درست صدتن شدند و یکی از خود را بر همه پادشاه گردانیدند و برخی برآنند که در این روز فرزندان مشی و مشیانه به صد رسیدند و نیز آمده: شمار فرزندان آدم ابوالبشر در این روز به صد رسید.
در این جشن افراد دور یک توده بسیار بزرگ از هیزم جمع شده (که نام این توده هیزم سده است) و موبدهای زرتشتی قسمتهایی از اوستا را میخوانند و موبد بزرگ نیز با مشعلی توده بزرگ هیزم را آتش میزند. رقصهای آئینی در پیشگاه آتش، خواندن گاتها بهصورت دستهجمعی و نیایش به درگاه اهورامزدا، نقالی و شاهنامهخوانی و همچنین اجرای موسیقی زنده با استفاده از سازهای پوستی ازجمله کارهایی است که در این جشن انجام میدهند. درنهایت با فرونشست آتش مردم از روی آتش میپرند و برخی کشاورزان مقداری خاکستر برای برکت برای محصولاتشان با خود میبرند.
هیزم های موردنیاز برای این جشن، با کمک مردم و بهصورت گروهی جمعآوری می شود و افراد در محله خود دورهم جمع شده و گروهی این هیزمها را آتش میزند.
امروزه این مراسم در شهرهای مثل یزد، کرمان، شیراز و گیلان و غیره برگزار میشود؛ که یکی از باشکوه ترین این جشنها در شهر یزد و روستایی در شرق گیلان به نام قاسمآباد برگزار میشود.